Hej studerande och välkommen att använda Tiitus!

Den här guiden berättar hur du skapar en Tiitus-profil via en webbläsare.

Följ dessa instruktioner:

1. Öppna webbläsaren (länk) och välj svenska. Klicka på knappen ”Skapa en Tiitus-profil”.

2. Ange följande grundläggande uppgifter i början:

Ditt för- och efternamn
Din e-postadress (OBS! Observera att din student-e-post går ut i tid. Vi rekommenderar att du till exempel registrerar dig med en Gmail-e-postadress).
Ditt lösenord och ditt lösenord igen
Ditt telefonnummer
Ditt genus (du kan välja att visa ditt genus när du skickar din ansökan till arbetsgivare)
Ditt födelsedatum (du kan välja om du vill visa ditt födelsedatum när du skickar ansökan till arbetsgivare)
Din plats (där du bor nu, det påverkar inte hur Tiitus hittar jobb för dig)
Profilrubrik (arbetsgivaren är inne i detta, så tänk på en titel som bäst beskriver dig och din nuvarande situation, t.ex.

Slutligen lägg till din profilbild och bakgrundsbild för att visas på din profil. Båda är värda att lägga till eftersom arbetsgivare kommer att uppskatta dessa!

3. Acceptera sedan användingsvillkoren.

Klicka på ”Acceptera”.

4. Bra, din Tiitus-profil har nu skapats! Tiitus-profilen ska göras ordentligt!

5. Först leder Tiitus dig till menyn ”Inställningar” för att välja verksamhetsområde för din egen skola. Välj din egen erksamhetsområde så att du kan se din egen skolans platser.

NOTERA! Att välja en skola är ett mycket viktigt steg och måste göras först!

Du kan ändra verksamhetsområde senare genom att klicka på knappen ”Byt verksamhetsområde”. Du kan också ändra språk från samma meny.

6. Gå sedan igenom avsnitten där det finns utropstecken.

Låt oss börja med avsnittet ”Arbetslivsfärdigheter”.

Fyll i följande avsnitt:
Hurdant anställningsförhållande söker du och vad önskar du av en ny arbetsplats?
Vad motiverar dig?
Hurdan är din personlighet? (här kan du välja önskade detaljer och / eller skriva ner dem)

Önskan om arbetsskift (vilken typ av arbetsskift du vill ha. Du kan välja mer än ett alternativ.)
Jag vill ta emot alla typer av jobb (arbetsgivare kan kontakta dig och erbjuda ett brett utbud av jobbmöjligheter, inklusive de som inte direkt matchar innehållet i din Tiitus-profil)
Har du ett körkort?
Hurdan lön förväntar du dig? (du kan berätta om din lön önskar om du vill)

Klicka slutligen på ”Spara ändringarna”.

7. Under Erfarenhet kan du berätta om din arbetserfarenhet, utbildningar och annan erfarenhet (t.ex. examensbevis eller volontärarbete)

8. I färdigheter och kompetens väljs följande information:

Välj vad du vet eller vill lära dig:

Vår artificiella intelligens kommer att hitta dig de mest lämpliga praktikplatserna och jobben. Det är därför viktigt att du skriver in ett antal färdigheter som du vill lära dig eller redan har lärt dig!

I exemplet nedan är Emma en livsmedelsindustristudent som vill ha praktik i ett bageri.

Hon väljer eller söker följande information:

Visa efter bransch: Livsmedelsindustrin (detta område studerar Emma)
Välj vad du vet eller vill lära dig: Bageriarbetare (för det yrket Emma vill ha i framtiden)
Färdighetsnivå: Grundläggande färdigheter (= Emma har övat kursens grunder och vill lära sig mer i praktiken)
Nyckelord: Brödbakning, produktplanering, styrning av processer (Emma vill lära sig dessa saker under praktiken)

Slutligen trycker du på ”Lägg till”, vilket lägger till önskat kunnande.

– Välj behörigheter / kurser:

Välj de kvalifikationer och kurser du tränar eller redan känner till!

I exemplet nedan har Emma körrätt för kategori B, ett hygienpass och en första hjälpen 1 (FHJ1) kurs genomförd.

– Välj dina språkkunskaper:

Välj de språk du studerar eller redan känner till. Du kan också ställa in din språknivå.

I exemplet nedan talar Emma svenska utmärkt, finska berömlig och engelska grundläggande.

Klicka slutligen på ”Spara ändringarna”.

9. I Hobbyer och annat väljs följande information:

IT-färdigheter: Välj de IT-färdigheter du känner eller lär dig. Du kan också lista IT-färdigheter som inte ingår i listan (”Vad annat”)

I exemplet nedan behärskar Emma användningen av Adobe Photoshop, Gimp, Paint och Excel.

Hobbyer: Välj de hobbyer du känner eller lär dig. Du kan också lista hobbyer som inte ingår i listan (”Vad annat”).

I exemplet nedan reparerar Emma bilar och spelar gitarr.

Klicka slutligen på ”Spara ändringarna”.

10. I Portfölj och referenser väljs följande information:

Sociala medier: Välj de sociala mediekonton du har.

I exemplet nedan har Emma ett Facebook-, Instagram– och Youtube-konto.

Referenser: Om du vill lägga till information om personer som rekommenderar dig, tryck på ”Lägg till ny” och ange referensinformation.

Lägg till foton, videor och länkar om du vill: Du kan till exempel lägga till fler bilder eller videor av dig själv eller dina intressen. Du kan också inkludera en länk till till exempel en blogg.

Klicka slutligen på ”Spara ändringarna”.

11. I CV kan du lägga till ditt tidigare gjort CV om du har gjort det.

12. I avsnittet Lätt entreprenörskap kan du lära dig mer om lättentreprenörskap och ange information om lättentreprenörskap!

Mer detaljerade instruktioner för att mata in data och implementera Tiitus lätt entreprenör tjänsten finns här (länk, för närvarande på finska).

Bra, din Tiitus-profil är nästan klar!

Nu kan du ta en förhandsgranskning av hur din profil kommer att se ut genom en arbetsgivares ögon.

Klicka på ”Förhandsgranska” -knappen.

Från samma plats kan du enkelt skriva ut eller exportera din profil som en fil genom att trycka på ”PDF” -knappen!

Slutligen återvänd till startsidan och börja använda Tiitus-profilen genom att välja följande alternativ:

Profilens synlighet: Aktivera detta så att du kan börja din jobbsökning och arbetsgivare kan hitta dig!
Jag är genast tillgänlig: Du kan berätta för arbetsgivare att du är tillgänglig direkt.
Arbetsplatsvakt: Du kommer alltid att få ett e-postmeddelande från tjänsten när du hittar en lämplig plats för den profil du just har fyllt i!

NOTERA! Resultaten av en arbetsplatsvakt påverkas av hur bra du har gjort din Tiitus-profil. Så kontrollera kvaliteten på din profil och uppdatera din profil regelbundet för att få bästa resultat.

Aktivitetsavsnittet förbättras när du börjar söka efter olika platser.

in Instruktioner – Studerandes
Löysitkö vastauksen?