Syksy lähestyy kovaa vauhtia ja suuri osa meistä saattaa aloittaa opiskelut uudella paikkakunnalla. Työn etsimisestä tulee siis ajankohtaista.

Tänä päivänä monen opiskelijan täytyy tehdä töitä opintojensa ohella, sillä asumisen ja elämisen kustannukset ovat suuret. Työnhakeminen ei ole aina helppoa ja koemme sen monesti todella vaikeana ja epämiellyttävänä projektina. Työnhakeminen kannattaa ottaa tosissaan ja siihen kannattaa panostaa. Muista kuitenkin, ettei ensimmäisen työpaikan tarvitse olla sinun loppuelämän työpaikkasi. Tässä viisi käytännönläheistä vinkkiä työnhaun aloittamiseen.

Tee tarkat tavoitteet työnhaulle

Löydät verkosta helposti tuhansia avoimia työpaikkoja. Tiedät, ettei niistä kaikki sovi sinulle ja sinun on pakko rajattava osa työpaikoista työnhaun ulkopuolelle. Määritä siis työnhaulle selkeitä tavoitteita. Mieti mitkä työpaikat ja työnantajat motivoivat sinua eniten ja panosta niihin. Luo itsellesi esimerkiksi tavoitteeksi lähettää joka päivä 5 työhakemusta.

Lähesty työnantajia rohkeasti ja mieti mitä haluat

Työnhakeminen ei ole välttämättä omalla mukavuusalueellasi. Ole rohkea ja lähesty eri työnantajia aktiivisesti. Ole valmis tarttumaan puhelimeen ja soittamaan hakemuksesi perään. Joskus omaa osaamistaan kannattaa myös tarjota sellaisille työnantajille, jotka eivät edes vielä ole julkaissut avointa työpaikkaa. Tällöin saatat päästä ovelasti jonon ohi ja työnantaja päättääkin palkata sinut. Mieti jo myös etukäteen, pystyisit työt mahdollisesti aloittamaan ja minkä verran tunteja viikossa työtä pystyisit tekemään. Työnantaja tulee varmasti tätä kysymään.

Hyödynnä verkostojasi tehokkaasti

Ei ole mitenkään noloa hyödyntää sukulaisia, tuttavia ja ympärillä olevia verkostojasi. Joskus työpaikka saattaa löytyä hyvinkin läheltä. Kukaan ei kuitenkaan osaa tarjota sinulle apuaan, jos et kerro heille etsiväsi töitä. Kysy rohkeasti lähipiiriltäsi olisiko heillä sinulle töitä tai tietävätkö ketään kuka pystyisi sinua asiassa mahdollisesti auttamaan. Muista että läheskään kaikki avoimet työpaikat eivät aina päädy verkkoon virallisesti avoimiksi työpaikoiksi.

Mieti omat heikkoutesi ja vahvuutesi huolella

Työnhaussa on tärkeää se, että opit tuntemaan itsesi todelliset vahvuudet. On hyvä, että mietit valmiiksi esimerkiksi itsestäsi kolme vahvuutta ja heikkoutta. Vahvuudet ovat niitä ominaisuuksia ja taitoja, joiden avulla pystyt perustelemaan työnantajalle olevasi arvokas ja hyödyllinen. Älä siis kopio vain vastauksia yleisistä malleista ja kerro harkitsemattasi olevasi aina motivoitunut, iloinen ja ahkera työntekijä. Muista myös, että et ole koskaan täydellinen työnhakija. On tervettä miettiä niitä asioita, joissa haluat kehittyä ja kasvaa. Ne on hyvä tuoda työnhaussa esille, koska myös työnantajat arvostavat avoimuutta ja sitä, että tuleva työsi voi kasvattaa sinua myös ihmisenä.

Huolehdi profiilisi ja työhakemuksesi kuntoon

Työnhakeminen on hyvä aloittaa siten, että käytät yhden päivän aikaa profiilien ja hakemuksen työstämiseen ja viimeistelyyn. Työnhakemisesta tulee helposti todella raskasta, jos aloitat joka kerta työhakemuksen tekemisen täysin tyhjästä. Useat avoimet työpaikat saavat satoja hakemuksia, joten mieti miten voisit erottua joukosta. Panostamalla esimerkiksi työhakemuksen ulkoasuun ja muotoon, saatat saada erityishuomiota työnantajalta. Muista kuitenkin päivittää työhakemustasi säännöllisesti, koska työnantajan silmään pistää helposti se, jos hakemus on kirjattu esimerkiksi aikaisemmalle vuodelle.