Viimeisen vuoden aikana tekoäly on raivannut tien jokaisen rekrytoijan tietoisuuteen. Toiset meistä ovat ottaneet tämän uuden tuttavuuden avosylin vastaan, mutta toisille tämä on synnyttänyt suurta pelkoa ja tietämättömyyttä. Meidän omassa tiimissä jopa vältetään tuon sanan käyttämistä ja yleistämistä, koska ilman selkeää määrittelyä se voi tarkoittaa liian montaa asiaa.

Yleisesti tekoäly määritetään siten, että uusi teknologia pystyy hyödyntämään ja luomaan sellaisia algoritmeja, jotka vastaavat jopa ihmismielen älykkyyttä. Äly tarvitsee pohjalleen aina tietoa eli dataa, jota käsittelemällä se pystyy tekemään parhaan päätöksen. Kun tekoäly kehittyy, voimme alkaa puhumaan itseoppivasta tekoälystä, joka synnyttää uusia päätelmiä muuttuvan tiedon ja havaintojen pohjalta.

Useasti tekoäly ei kuitenkin ole kaikkitietävä, vaan se on ohjelmoitu jonkin tietyn tilanteen ja ongelman ratkaisuun. Älykkyyden määrää on vaikea määritellä ja se sekoittaa myös meidän ajatusmaailmaamme synnyttämällä illuusion jostain kävelevästä robotista, joka jonain aamuna istuukin sinun toimistotuolillasi.

Tekoäly vie työt kaikilta rekrytoijilta?

On hyvä muistaa, ettei älyä kehitetä sen kehittämisen takia, vaan tuottamaan tehokkaampia prosesseja ja automatisoimaan toistuvia rutiinitoimenpiteitä. Toistaiseksi työnhaku ja rekrytointi ovat niin manuaalista ja analogista, että emme tarvitse edes mitään ällistyttävän ihmeellistä teknologiaa, kun pystymme jo pienillä asioilla tehostamaan rekrytoijan tekemistä ja ajankäyttöä.

Tekoäly ei tule vielä lähivuosina korvaamaan rekrytoijaa, vaan se tulee viereemme istumaan apurina ja hyvänä kaverina. Esimerkiksi rekrytoinnin manuaalinen käsittely ja hakijoiden vertaaminen ovat sellaista työtä, joka vie ihmiseltä yllättävän paljon aikaa, mutta äly voi huolehtia sen sekunneissa. Vertaamme viivoittimen kanssa hakijan aikaisempaa koulutusta ja soveltuvuutta, kun äly huomaa tuhansien hakemuksien joukosta parhaat yksilöt ja osaa järjestää heidät oikeaan järjestykseen.

On kuitenkin selvää, että rekrytointi ja työnhaku tulee muuttumaan tulevien vuosien aikana enemmän kuin koskaan ennen. Tekoäly pystyy mahdollistamaan paremman työnhakukokemuksen sekä tehostamaan prosesseja. Tekoälyä hyödyntävät toimijat siis pystyvät tekemään saman työn edullisemmin, nopeammin ja laadukkaammin.

Äly lisää myös hakijakokemusta 

Tekoäly rekrytoinnissa ei siis tässä kohtaa tarkoita sitä, että kaikki loppuu ja ihminen korvataan, vaan sitä, että digitalisoimalla prosesseja voimme korvata tiettyjä rutiinitoimenpiteitä ja parantaa hakijan kokemaa työnhakokemusta. Ajan myötä tekoäly oppii tuntemaan rekrytoijaa, yritystä ja hakijoita niin, että se pystyy tunnistamaan parhaan matchin työnhakijan ja työnantajan välille, mutta persoonan, motivaation ja asenteen tunnistamiseen tarvitaan vielä ihmistä.

Työnhakijan näkökulmasta työnhaku on tällä hetkellä hyvin raskasta ja työlästä. Työnhakija joutuu täyttämään kymmeniä identtisiä lomakkeita ja odottamaan tietämättömänä pitkiä aikoja vailla tietoa rekrytoinnin etenemisestä. Tiituksen mobiilityönhaun idea on ohjata työnhakijat rakentamaan itselleen vain yksi profiili työnhakuun. Äly matchaa automaattisesti hakijan osaamiseen ja kykyihin sopivia työpaikkoja ja samaa profiilia voidaan hyödyntää nyt kaikissa työnhakutilanteissa. Myöhemmin työnantaja pystyy aloittamaan hakijan kanssa reaaliaikaisen chat keskustelun ja pyytää esimerkiksi hakijaa personoimaan kiinnostuksena juuri kyseistä työnantajaa kohtaa.

Tiitus Group Oy on teknologiaan keskittynyt asiantuntijayritys, joka pyrkii löytämään työlle tekijän. Innovoimme ja toteutamme uudenlaisia tapoja työnhaun, koulutuksen ja oppimisen kehittämiseksi.