Välivuosi tarkoittaa monilla nuorilla ammattikoulun tai lukion jälkeistä aikaa, jolloin pohditaan mitä seuraavaksi tehdään. Lähdetäänkö mahdollisesti töihin, armeijaan, luetaanko pääsykokeisiin vai reissataanko. Välivuosi on monelle hieman ahdistava ajatus, jos ei tiedä mitä haluaa tehdä ja tämä aika kannattaakin käyttää mahdollisimman fiksusti. Listasimme muutamia asioita, joihin voi panostaa välivuoden aikana. Yksikään näistä ei ole muita huonompi tai parempi vaan jokaisen elämäntilanteeseen sopiva ratkaisu.

Työn teko tai vapaaehtoistyö
Työtä ja vapaaehtoistyötä tehdessä voi kerryttää kokemusta ja osaamista työelämää varten. Nämä ovat myös ainutlaatuisia tilaisuuksia päästä pohtimaan mitä tulevaisuudessa haluaa ehkä lähteä tekemään. Suomessa on vahva vapaaehtoistyön kulttuuri ja monet tapahtumat rakennetaan yhdessä vapaaehtoisten kanssa.

Lomailu ja reissailu
Lomailu ja ennen kaikkea reissaaminen voi laittaa miettimään tulevaisuutta. Eri kulttuureissa näkee paljon eri arvoihin perustuvaa toimintaa. Reissaaminen voi antaa paljon uusia näkökulmia asioihin. Lomailussa kannattaa muistaa se, että ei uppoudu ihan koko vuodeksi pelkästään lomailemaan, sillä silloin taas ”normaaliin arkeen” paluu voi olla hyvinkin haastavaa ja raskasta.

Itsensä kehittäminen
Välivuosi voi antaa paljon aikaa itselleen. Tämä on hyvää aikaa tehdä juuri niitä asioita mistä pitää. Esimerkiksi uusien harrastuksien aloittaminen, kirjojen lukeminen tai vaikka erilaisissa tapahtumissa käyminen.

Valmistaudu yhteishakuun
Jos olet päättänyt mihin kouluun lähdet hakemaan, kannattaa alkaa miettiä kuinka raivaat itsellesi aikaa kouluun pääsemiseksi. Jos tiedät jo mitä haluat ja mihin haluat hakea, kannattaa sparrailla tästä tahojen kanssa, jotka ovat jo alalla tai koulussa. Voit saada hyviä vinkkejä, miten saat opiskelusta mahdollisimman paljon irti sekä mihin asioihin kannattaa keskittyä.

Tässä oli vain muutama esimerkki, miten välivuotta kannattaa viettää. Välivuosi on siis täynnä mahdollisuuksia ja kannattaa ottaa siitä niin paljon irti kuin mahdollista!