Saamme ajoittain kysymyksiä siitä, että miksi Tiitus keskittyy vahvasti vain nuoriin työnhakijoihin ja lanseerausviikolla muutama taho jopa moitti meitä ikärasismista. Oli toisaalta hienoa huomata näitä vahvoja reaktioita, koska onhan se totta, että ei se aikuisten työnhaku ole yhtään sen helpompaa. Palvelussamme ei ole suoranaisesti ikärajaa, emmekä halua rajata ketään Tiituksen ulkopuolelle. Rakennamme kuitenkin Tiitusta vahvasti nuoren silmin ja tähän varmasti vaikuttaa se, että ydintiimimme keski-ikä on vähän alle 27-vuotta. Kokosin tähän kolme syytä, miksi Tiitus keskittyy erityisesti nuoriin ja miksi rakennamme palvelua nuoren työnhakijan silmin.

Nuori on tottunut tekemään asiat helposti

Nuori on tottunut tekemään asioita yksinkertaisesti. Olemme syntyneet älylaitteiden maailmaan ja asiat on totuttu tekemään mobiilissa missä ja milloin vain. Työnhaun raskauden voi varmasti kokea monella tavalla. Työnhakija etsii ensin kiinnostavat työpaikat kymmenistä eri palveluista ja tutustuu vielä lisäksi yrityksen verkkosivuihin. Kun mielenkiintoinen työpaikka on vihdoin löytänyt, työnhakija alkaa etsiä yhteystietoja hakemuksen lähettämiselle.

 

Monet yritykset ovat kuitenkin onnistuneet ratkaisemaan tämän haasteen tekemällä itselleen hakemuslomakkeen. Se kyllä helpottaa hakemista, mutta on erittäin epätodennäköistä, että kyseinen työpaikka on ainut mihin työnhakija on hakenut tai tulee hakemaan. Ohjataanhan meitä jo koulussa olemaan aktiivinen työnhaussa ja lähettää runsaasti erilaisia hakemuksia erilaisiin paikkoihin. Noin viiden identtisen lomakkeen jälkeen työnhaun motivaatio alkaa vähitellen laskea. En jaksa enää keskittyä jokaiseen lomakkeen kysymykseen ja viisaat aivoni alkavat kehitellä vaihtoehtoisia ratkaisuja prosessin nopeuttamiseksi. Kopioin tietoja ja yritän hyödyntää samaa tietoa useammassa työnhaussa. Yksittäisen työhakemuksen personointi laskee, mutta saan lähetettyä tunnissa useamman hakemuksen.

Kysymykseksi jää, että onko tämä nuoren laiskuutta vai voisiko työnantaja parantaa ja helpottaa nuoren työnhakijan kokemaa hakijakokemusta. Olisikin mielenkiintoista nähdä yhteiskunnalliset tulokset, jos kohdistaisimme ajan johonkin muuhun, kun itse lomakkeiden täyttämiseen

Persoona onkin kaikki kaikessa

Vaikka koulutuksen ja työkokemuksen arvo on mittaamaton, nousee kuitenkin työnhaun keskiöstä yhä useammin esiin hakijan pehmeät arvot. Monet työnantajista ovat tajunneet, että lähes kaikki tekniset taidot pystytään opettamaan ja kasvattamaan, mutta huipputyypit ovat harvassa. Nuoren kohdalla kuitenkin nämä pehmeät arvot ovat suurimpia vahvuuksia. Vastavalmistunut nuori on yleisesti täynnä asennetta ja intohimoa. Halu oppia ja kehittyä vie eteenpäin sekä jokaiseen päivään halutaan heittäytyä täysillä.

Nuoren työnhakijan vahvuuksia on siis erityisesti persoona ja hänen tulevaisuuden potentiaali. Tällä hetkellä kuitenkin yleinen mallimme työhakemuksesta perustuu vanhan osaamisen listaamiselle, eikä niinkään omien kykyjen myymiselle ja esiintuomiselle. Me haluamme Tiituksessa tuoda erityisen vahvasti esille nuoren persoonaa. Hakija pystyy tuomaan itsensä rohkeasti esiin videolla tai lisäämään kuvia suoraan sosiaalisesta mediasta. Viime aikoina myös nuoret työnhakijat ovat alkaneet ymmärtää oman arvonsa työmarkkinoilla. Nuorella onkin tulevaisuudessa yhä useammin mahdollisuus ja valta valita itse mihin hän haluaa työllistyä. Tämä asettaa kuitenkin yritykselle suuren haasteen miettiä omaa työnantajabrändiänsä sekä kykyä erottua positiivisesti nuorten keskuudessa. Negatiivinen rekrytointikokemus leviää hetkessä, kun taas pienet positiiviset yksityiskohdat kerrotaan kaverille ja omaa työpaikkaa halutaan suositella eteenpäin.

Nuori kasvaa työelämäyhteyksiin

Työelämään siirtyminen ei tapahdu enää yhdessä hetkessä, vaan nuori alkaa verkostoitua tulevien työnantajien kanssa jo opiskeluiden aikana. Opiskelu voi harvoin valmistaa täysin tulevaan työtehtävään, mutta kyllä se erittäin hyvät valmiudet ja lähtökohdat antavat. Siksi onkin tärkeää, että tuleva työnantaja pystyy työn ohella kasvattamaan ja kehittämään tulevia talentteja.

Jokainen pieni palanen työelämästä ja työstä ovat nuorelle tärkeitä. Varsinkin opiskeluiden aikana nuori saattaa oppia paljonkin yksilöllisiä taitoja ja näkökulmia, jotka eivät lopulta tule tarpeeksi vahvasti työnhaussa esille. Onkin tärkeää, että nuori ymmärtää työnhaun laajempana prosessina. Työnhaku voi alkaa jo opiskelujen aikana ja konkretisoituu lopulta itse työhakemukseen. Tiituksessa nuori työnhakija pystyy alkaa rakentamaan omaa työnhakuportfoliota jo opintojen aikana ja lisätä profiiliinsa kuvia tehdyistä työnäytteistä.

Joskus työnantajat odottavat nuoren palkkaamista liian pitkään. Ajatellaan, että keskeneräisen resurssin valitseminen ei ole viisasta. No onhan se toisaalta totta, mutta kyllä tulevat talentit on draftattava ajoissa. Nuoren palkkaaminen on aina riski, mutta sen mahdollisuudet ovat rajattomat. Välillä ihmettelemme, että miten kilpailija on onnistunut rekrytoimaan joukkueensa kymmeniä uusia huippupelaaja. Vastaus voi olla yksinkertainen. He ovat joukkueen omia kasvatteja. Nuoria, jotka ollaan otettu yritykseen kasvamaan ja kehittymään. Tästä syystä oppilaitosyhteistyö ja erilaiset kasvuohjelmat ovat tärkeitä tukipilareita muulle rekrytoinnille.