Tarinamme ensimmäinen sivu

Tässä vaiheessa voisi todeta, että meidän tarinan ensimmäinen sivu taitaa olla nyt kirjoitettu. On siis aika kääntää esiin uusi puhdas aukeama. Olemme tehneet lähes kaksi vuotta menestyksekkäästi töitä yhdessä ja nyt vihdoin laskemme päiviä siihen, jolloin pääsemme lanseeraamaan Tiituksen markkinoille. Halusimme jakaa avoimesti meidän tarinan, jotta se vois antaa jotain myös sinulle. Ainakin se on meille jotain, mihin voimme taas vuoden päästä palata ja katsoa mitä kaikkea sitä joskus onkaan tullut ajatelleeksi.

Ei se ollutkaan helppoa

Viime hetken kertausta ja fiiliksen nostatusta. Tiimihuudot ja ei kun menoksi. Messukeskuksen ovet aukeavat ja VIP asiakkaiden ensimmäinen tilaisuus alkaa Jim Collinsin kanssa puolen tunnin päästä. Olimme Samin kanssa Nordic Business Forumissa vapaaehtoisina asiakaspalvelijoina vuonna 2014. Tutustuimme toisimme kaiken tekemisen keskellä ja huomasimme nopeasti, että kummallakin oli haaveena perustaa oma yritys ja lähteä yrittäjäksi. Tilannetta vauhditti se, että meidät kummatkin valittiin seuraavan vuoden tapahtumaan asiakaspalvelun esimiehiksi ja pääsimme opiskelemaan johtajuutta ihan mielettömän mahtavassa työympäristössä.

No, eihän siinä sitten kauaa nokka tuhissut, kun lähdimme miettimään jo ensimmäisen startupin perustamista. En tiedä mistä se idea tuli, mutta halusimme lähteä digitalisoimaan koko rakennusalan. Kumpikaan ei ollut koskaan kypärä päässä työskennellyt, mutta ajattelimme että muutos on tässä ympäristössä helppoa ja kannattavaa tehdä. Raksamiehille vaan tabletit käteen ja ei kun lomailemaan Mallorcalle. Puoli vuotta sitä jaksettiin painaa, kunnes huomattiin, että eihän me tiedetä tästä koko toimialasta yhtään mitään. Jokainen meitä auttanut kokeneempi konkari oli suositellut, että lähtekää nyt pojat ihmeessä ratkaisemaan jotain sellaista ongelmaa, jonka keskiössä itse olette.

Istuimme yksi perjantai-ilta koulullamme Haaga-Helian kirjastossa. Kumpikaan ei oikein kehdannut myöntää, että eihän ne fiilikset enää kauhean korkealla olleet. Oltiin tutkittu yötä päivää jotain viemärifirmojen tapoja kirjata työaikoja ja Sami oli kaivanut koko kesäloman Exceliin yritysten puhelinnumeroita. Mä opettelin rakentamaan meille nettisivuja ja onnistuin tilaamaan maailman hirveimmät käyntikortit, jossa kaiken lisäksi lymyili vielä ovela kirjoitusvirhe. Olimme juuri kinastelleet siitä, kumpi omistaa meidän miljoonia tuottavasta yrityksestä prosentin enemmän ja kumpi saa olla toimitusjohtaja.

Voimat oli nyt loppu ja uskalsimme ottaa aiheen puheeksi. Oltiin onneksi samaa mieltä siitä, ettei tätä näin ole enää järkevä jatkaa. Sami heitti nopeasti kysymyksen ilmaan, ja totesi että pitäisiköhän meidän vain lähteä hakemaan töitä? Yhteen ääneen kuitenkin vastasimme, että ei varmasti lähdetä. Työnhakeminen on niin ärsyttävää ja kankeaa. No meni ehkä pari minuuttia, kun totesin, että miksi sitä ei voisi tehdä samalla tavalla, kun Tinderissä. Pari pyyhkäisyä ja kaiken voisi tehdä kätevästi omalla puhelimella. Sami innostui asiasta ja sanoi, että olisi kyllä niin paljon helpompaa ja nopeampaa kun se tämänhetkinen satojen lomakkeiden täyttäminen. Eikö tämmöistä oikeasti ole? Tehdään me se, Sami totesi.

Tiimi ja idea ovat kaikki kaikessa

Ei se aikaisempi puolen vuoden työ kuitenkaan hukkaan mennyt. Olimme onnistuneet luomaan jo arvokkaita verkostoja ja ehkä tajunneet vähän siitä, mitä kaikkea yrittäjyys pitää sisällään. Kun idea Tiituksesta kirkastui, aloimme kontaktoida niitä ohjelmistotaloja uudelleen, jotka vielä vähän aikaa sitten piti ideoitamme naurettavina. Saimme muutamassa viikossa käsiimme kuusihenkisen huipputiimin, joka halusi lähteä ratkaisemaan kanssamme nuorten työnhaun ongelmia. Tekeminen oli nyt ihan erilaista. Me tiedettiin mitä tehtiin ja asenne oli aivan toinen. Perustettiin yritys virallisesti ja alettiin suunnitella asioita tarkasti. Kehittäjät painoivat koodia ja tekivät ylitöitä joka päivä. Samaan aikaan me keräsimme palautetta asiakkailta ja nuorilta. Aluksi oli todella haastavaa, koska meillä oli vain kuvia ja suunnitelmia siitä, miltä Tiitus tulisi näyttämään.

Ei meillä mitään valmista vielä ollut ja piti lähteä jo asiakkaille myymään maailman mullistavaa rekrytointijärjestelmää pelkkien Powerpoint kalvojen avulla. Hävetti ja välillä nolostutti. Mutta ensimmäisten kymmenen tapaamisen jälkeen tajusimme, että kaikkihan on tästä ihan fiiliksissä. Asiakkaat halusivat auttaa ja sanoivat ehdottomasti lähtevänsä mukaan, kunhan ensin saamme palvelun valmiiksi. Kiersimme viime vuonna viimeisen kuuden kuukauden aikana yli 230 asiakasta, soitimme ja lähetimme varmasti yli 10 000 sähköpostia. Neuvottelimme yrityksellemme pankkilainan ja saimme tukea toimintaamme ELY-Keskukselta ja Tekesiltä.

Tästä tämä matka vasta alkaa

No ei niiltä vastoinkäymisiltä ole vieläkään vältytty. Joka päivä joku juttu onnistuu, mutta taas samaan aikaan vähintään kaksi asiaa epäonnistuu. Sitä se on, ja siihen pitää vaan tottua. Ollaan päästy tutustumaan aivan mahtaviin ihmisiin ja oltu sellaisissa paikoissa, että ihan turha käydä selittämään. Ette te kummiskaan uskoisi. Olemme onneksi nyt siinä vaiheessa, että laskemme päiviä lanseeraukseen. Tuotteemme on valmis ja kukaan ei vielä tiedä mitä tästä tulee. Joku on joskus erehtynyt kysymään, että miltä nyt tuntuu, kun homma alkaa olla maalissa. Olen vain todennut, että ei ole. Tästä se kaikki vasta alkaa. Haluan erityisesti kiittää koko tiimin puolesta kaikkia teitä, jotka olette jaksaneet uskoa ja tsempata meitä eteenpäin. Ette tiedä kuinka paljon pienet kannustukset ja tsempit ovat lopulta merkinneet.