Harvoin mitkään suuret jutut rakentuvat hetkessä, vaan ne koostuvat lukuisista pienistä hyvin suoritetuista yksityiskohdista. Kasvaminen ja kehittyminen ovat aina hyvin tehdyn työn tulosta. Vaikka monesti hyvä tiimi ja joukkue ovat kaiken keskiössä, on muistettava, että myös hyvä joukkue koostuu lukuisista yksilöistä. Yksilön johtaminen ja sen merkitys kuitenkin välillä unohdetaan.

Yksi suurimmista opeista, joita olen itse saanut, on tyytyä keskittymään ensin pelkkiin perusasioihin. Hifistelyn aika on vasta silloin, kun perusasiat ovat kunnossa ja niistä suoriudutaan toistuvasti riittävän hyvin. Usein kuitenkin kaiken tekemisen takaa paljastuva teema on osata johtaa omaa itseään ja joukkueen erilaisia yksilöitä. Listasin tähän viisi tärkeintä asiaa, jotka ovat mielestäni itsensä johtamisen keskiössä.

Maailma on täynnä mielipiteitä
Meillä lähes jokaisella on oma mielipiteensä. On tärkeä taito osata rakentaa mielipiteiden pohjalta oikeata ratkaisuja. Et voi ikinä miellyttää jokaista, ja keskittymällä jokaiseen mielipiteeseen rakennat itsellesi vain mahdottoman yhtälön.

Liian hyvä on harvoin totta
Lottovoittoja voi aina odottaa, mutta niiden varaan ei kannata mitään laskea. Onnistumiset syntyvät usein suuresta työmäärästä. Varaudu siis siihen, että mikään ei tule helpolla. Lohduttavaa on se, että kova työ monesti palkitaan tavalla tai toisella.

Myönnä, että et selviä kaikesta yksin
Ei ole heikkoutta pyytää apua. Monesti nimenomaan ne kasvavat ja menestyvät, jotka uskaltavat pyytää ihmisiä rinnalleen auttamaan. Jokainen ihminen ympärilläsi on rikkaus.

Pidä itsestäsi huolta
Monesti kiireen ja tekemisen keskellä unohtaa pitää itsestään huolta. Jokainen meistä tarvitsee lepoa ja palautumista. Jaksamme kyllä ajoittain venyä äärirajoille, mutta stressi ja paine ei voi olla jatkuvaa. Olet melko hyödytön väsyneenä tai voimattomana.

Kirkas tavoite ja oikea mielentila
Focuksen kirkkaana pitäminen on monesti vaikeampaa kuin uskoisi. Mitä pidemmälle mennään, sitä enemmän tulee houkutuksia poiketa aiemmin määritetystä strategiasta. On rohkeutta ja viisautta tarttua erilaisiin tilanteisiin, mutta suurin taito on joskus sanoa ei.