Piilotyöpaikat käsitteenä ovat nykyisin vahvasti osana meidän jokaisen arkea. Myös oppilaitokset ovat alkaneet vihdoin opettaa omille nuorilleen muuttuvista työnhaun trendeistä. Kaikki työpaikat eivät enää nykyään löydy työkkärin sivuilta, eikä kaikkien kannata juosta samojen avoimien työpaikkojen perässä. Jossain tapauksissa tuntuu, että hyvä työnhakija löytää aina töitä. Jos sopivaa avointa työtehtävä ei ole, niin sitten semmoinen luodaan.
On kuitenkin huvittavaa, että yritykset mieltävät omissa kahvipöytäkeskusteluissa itsensä piilotyönantajiksi, mutta rekrytoijat eivät tunnista oman kenttänsä piilotyönhakijoita. Duunitorin teettämä työnhakijatutkimus osoittaa, että nuorista jopa 68% on niin sanotusti avoimessa työnhaussa. Tulevat talentit ovat siis kiinnostuneita ja avoimia uusista uramahdollisuuksista, mutta eivät välttämättä seuraa aktiivisesti työpaikkailmoituksia.
Voimme nimittää tätä suurta joukkoa piilotyönhakijoiksi. Piilotyönhakijat ovat siinä mielessä omanlainen kohderyhmä, ettei perinteinen työpaikkailmoittelu kohtaa heitä enää kovin usein. Siksi yrityksen täytyykin olla rakentamassa itselleen uudenlaisia kanavia. Piilotyönhakijat tulee kasvamaan tulevaisuudessa, varsinkin kun otamme huomioon työmarkkinoiden valta-asema muutoksen. Tulevaisuudessa työnhakija saa itse valita tulevan työnantajan usean kiinnostavan vaihtoehdon joukosta.
Miten tekoäly pärjää piiloleikissä
Markkinoille on syntynyt monia uusia ratkaisuja piilotyöpaikkojen tunnistamiseen. Käsittelemällä tekoälyn avulla yrityksen avointa dataa, pystymme tunnistamaan potentiaalisimmat piilotyönantajat. Datan avulla pystymme myös ennustamaan uusia työllistymisen trendejä.
Tulevaisuudessa työuramme tulee rakentumaan lukuisista eri projekteista, joten piilotyönhakijan ja työnantajan välinen kohtaaminen tulee olemaan rekrytoinnin keskiössä. Kun äly oppii tunnistamaan tietyn toimialan trendejä, pystymme ohjaamaan työnhakijoita kouluttautumaan uudelleen, ennen kun he ehtivät jäädä työttömiksi.
Myös osaaminen vanheneminen edesauttaa ilmiötä. Osaamisen vanheneminen ei tarkoita tässä yhteydessä väestön ikääntymistä, vaan tuoreen tiedon ja osaamisen puutetta. Jos työntekijä ei ylläpidä ja kehitä taitoaan jatkuvasti, voi hänen osaamisensa vanhentua hyvinkin nopeasti.