Joskus ehkä monenkin yrittämisen jälkeen koittaa se päivä, kun saat kutsun työhaastatteluun. Se on uusi ja jännittävä tilanne, joka mietityttää varmasti meitä jokaista. Ei ole yhtä oikeaa tapaa, miten ja missä työhaastattelu tapahtuu. Monesti työhaastattelut etenevät portaittain eteenpäin. Hakija haastatellaan nopeasti ensin puhelimessa ja tämän jälkeen hakijalta saatetaan pyytää tarkempia vastauksia videohaastattelussa. Tässä listattuna muutamia erilaisia työhaastatteluiden muotoja.

Erilaisia työhaastatteluita

Puhelinhaastattelu
Puhelinhaastattelu voi tulla joskus yllättäen. Se on monesti ensimmäinen vaihe työhaastatteluissa. Soittamalla sinulle rekrytoija haluaa monesti täydentää aukkoja, joita lähettämässäsi työhakemuksessasi mahdollisesti oli. Hän myös saattaa kysyä sinulta, että onko elämäntilanteesi muuttunut hakemuksen lähettämisen jälkeen. Puhelinhaastattelun jälkeen kannattaa yrittää sopia rekrytoijan kanssa selkeät seuraavat askeleet.

Videohaastattelu
Työnantaja ei ole kiinnostunut pelkästään osaamisestasi ja koulutuksestasi. Häntä kiinnostaa nähdä sinun asennetta ja persoonaasi. Siitä saa videon avulla hyvin paljon paremman käsityksen, kun pelkästä tekstistä. Videohaastattelut suoritetaan useasti erilaisten palveluiden kautta, jossa sinulla on mahdollisuus vastata eri kysymyksiin kysymys kerrallaan. Useasti voit katsoa vastauksesi ja nauhoittaa sen halutessasi uudestaan.  Videohaastattelua on kuitenkin turha jännittää ja siihen pääseminen on jo itsessään puolivoitto.

Ryhmähaastattelu
Ryhmähaastattelussa työnantaja tapaa useita hakijoita samanaikaisesti. Työnantaja ei välttämättä kysy sinulta tarkkoja henkilökohtaisia kysymyksiä, vaan haastattelu muistuttaa enemmänkin yhteistä keskustelua eri teemoista. Työnantaja tarkkailee ryhmähaastattelussa etenkin sinun käyttäytymistä vieraan ryhmän keskellä. Huolehdi siitä, ettet jää hiljaiseksi ja muiden hakijoiden varjoon.

Kasvokkain tapahtuva haastattelu
Kasvokkain tapahtuva haastattelu on monesti työhaastattelun viimeisin vaihe. Se tapahtuu useasti työnantajan luona. Mikäli saat kutsun haastatteluun työnantajan tiloihin, niin voit olla jo ylpeä itsestäsi. Kaikki eivät saa tätä kutsua ja se että sinut on kutsuttu, osoittaa sen, että työnantaja on oikeasti kiinnostunut sinusta.

Miten työhaastatteluun kannattaa valmistautua

Valmistaudut parhaiten työhaastatteluun rentoutumalla ja miettimällä omia vahvuuksiasi. Työhaastattelua on turha jännittää. Usein työhaastattelut saattavat mennä huonosti juuri siksi, että jännität tilannetta liikaa. Työhaastattelut ovat monesti enemmän keskusteluita, jossa rekrytoija tai työnantaja haluaa tutustua sinuun henkilökohtaisesti. Voit valmistautua työhaastatteluun miettimällä tarkasti omia vahvuuksiasi. On myös todella tärkeä osata kertoa omista heikkouksista ja asioista, joissa haluat vielä kehittyä. Kannattaa myös miettiä erilaisia kysymyksiä valmiiksi, mitä sinä haluaisit tietää mahdollisesti tulevasta työpaikastasi. Monesti työnantaja myös kysyy sinulta sen tutun kysymyksen. Miksi juuri sinut kannattaisi palkata tähän tehtävään?

Kolme vinkkiä, jota työhaastattelussa kannattaa kysyä!

Kysy palautetta
Haastattelun jälkeen kannattaa aina kysyä palautetta omasta työhaastattelusta. Joskus rekrytoija saattaa kertoa, että palaa palautteen ja tiedon muodossa asiaan esimerkiksi seuraavalla viikolla. Palautteen kysyminen auttaa sinua itseäsi kehittymään ja poistaa jännitystä mahdollisesti seuraavaa kertaa silmällä pitäen.

Kysy Deadline
Mikä onkaan ärsyttävämpää, kun odottaa ja odottaa. Haastattelun jälkeen kannattaa kysyä tarkasti mikä on se päivä, jolloin rekrytoija palaa viimeistään sinulle asiaan. Se helpottaa sinua kun, sinun ei tarvitse odottaa epätietoisena loputtomiin. Jos rekrytoijasta ei kuulu sovittuun ajankohtaan mennessä mitään, niin soita perään ja kysy. Viestit tällä vain omasta aktiivisuudestasi ja motivaatiostasi.

Kysy jotain työnantajasta
Työhaastattelu menee liian usein siihen, että vain rekrytoija kysyy sinulta erilaisia kysymyksiä ja sinä vastaat. Haastattelu on kuitenkin molemminpuolinen dialogi, jossa myös sinulla on mahdollisuus esittää kysymyksiä. Voit esimerkiksi kysyä työnantajalta sen, että miksi sinun pitäisi tulla heille töihin. Napakat kysymykset haastavat rekrytoijaa ja kertovat että ymmärrät itse oman arvosi. Molemminpuolinen keskustelu antaa sinusta hyvän ja positiivisen kuvan.