Uskotko siihen, että opiskelijoiden rekrytointi tulee muuttumaan merkittävästi käsitteenä ja toimintana seuraavien vuosien aikana? Me uskomme. Itse rekrytointi ei muutu, vaan sen on muututtava, koska rekrytoitava kohderyhmä ympärillämme on jo muuttunut.

Listasimme tähän viisi näkökulmaa, jotka vaikuttavat muutokseen.

1. Valta siirtyy opiskelijoille.

Nyt ja tulevaisuudessa nuori saa itse valita tulevan työnantajansa. Nuorella osaajalla on niin paljon arvoa ja valtaa, etteivät he vielä itsekään sitä täysin ymmärrä.

2. Urista projekteihin.

Enää työllistymistä ei ajatella loppuelämän kestävänä pitkänä urana. Se ei ole enää unelmatilanne. Nuori haluaa oppia ja kehittyä jatkuvasti. Mennä eteenpäin. Tulevaisuuden työ tuleekin koostumaan useista projekteista. Siksi työnhaun on oltava entistä kevyempää ja ketterämpää.

3. Työnhaku on liian vaikeaa.

Työn hakeminen ei ole opiskelijoille helppoa. Teetimme Haaga-Helian ensimmäisen vuoden liiketalouden opiskelijoille tutkimuksen marraskuussa 2015. 82% opiskelijoista myönsi työnhaun raskauden ja vaikeuden vaikuttavan motivaatioon hakea töitä. Myös muut tuoreet tutkimukset osoittavat sen, että nuorta ärsyttää lähtökohtaisesti eniten se, että viestintä työnhaussa on heikkoa ja jopa olematonta. Nuori odottaa yhteydenottoa ja vastausta lähettämäänsä työhakemukseen. Heti perässä seurasivat hakuprosessin hitaus ja kankeus.

4. Persoona alkaa puhua osaamisen puolesta.

Kun palkkaamme nuorta etsimme lähtökohtaisesti asennetta, innostusta, intohimoa, aitoutta, persoonaa ja hyvää tyyppiä. Miksi keskitymme kuitenkin rekrytoinnissa vahvasti osaamiseen, tietotaitoon ja saavutuksiin? Ristiriita voi ajaa meidät kauas pois tulevaisuuden huipputekijöistä.

5. Opiskelijat draftataan jo ennen, kun taito on kehittynyt huippuunsa.

Jos odotat, että ammattiin valmistunut nuori tai osaaja vain hakee teille töihin, olet todennäköisesti jo paljon myöhässä. Lupaavimmat nuoret tulisi rekrytoida yrityksiin kasvamaan ja kehittymään jo aikaisemmin. On myös haasteellista saada nuori kiinnostumaan työnantajasta, jonka nimeä hän ei ole koskaan aikaisemmin kuullut. Uskomme itse, että nuoren ja työnantajan välinen kohtaaminen tulisi tapahtua jo useampi vuosi ennen itse työsuhdetta.

Haluaisiko sinun yrityksesi löytää nuoren osaajan? Tiituksen kautta voit löytää sopivan opiskelijan yritykseesi töihin. Ilmoita työpaikasta maksuttomasti ja kohdenna ilmoitus tietyn oppilaitoksen opiskelijoille.