Työnhaun vaikeuden lyhyt oppimäärä

Blogin kirjoittaja on Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto SAMOK ry:n hallituksen jäsen

Kesä lähenee kovaa vauhtia ja niin myös opiskelijoiden ansaitsema loma. Harvalla tämä aika kuitenkaan menee loikoillessa rannalla ja elämästä nauttien. Toimeentulo tulee taatamyös kesän ajalta, jolloin moni opiskelija suorittaa vapaaehtoisia opintoja tukikuukausien varmistamiseksi.

Vaihtoehtoisesti opiskelija saattaa olla kesätöissä, jos sellainen onnenpotku on osunut omalle kohdalle pitkän, monimutkaisen – ja ennen kaikkea – stressaavan hakuprosessin myötä. Työn hakeminen on nykypäivänä kenelle tahansa kontakteja omaamattomalle raskasta. Tämä onkin yleisin syy opiskelijoiden keskuudessa työnhakuinnon kuolemiseen ja siihen, ettei duuniin lopulta edes haeta. Itse saman tuskaisen tien useammin kulkeneena voin allekirjoittaa tämän väitteen täysin.

Puutteelliset rekrytointipalvelut

Työnhaku ei nykypäivänä ole helppoa. Pakollisen CV:n päivittämisen lisäksi työnhakijan tulee täyttää jokaiseen työnhakuilmoitukseen uusi lomake, jossa kertoo itsestään ja taidoistaan. Tämä ei itsessään olisi mikään ongelma, mutta usein lomakkeeseen täytetään samat asiat kuin CV:ssä, joka tekee hakemisesta ajoittain todella turhauttavaa.

Lisäksi hakija saattaa joutua täyttämään samaan yritykseen usean lomakkeen vain sen takia, että työtehtävä sattuu olemaan eri kuin aiempi. Kirsikkana kakun päällä ovat käyttäjätunnukset, jotka joutuu poikkeuksetta luomaan, jos hakee hiemankin isompaan firmaan duuniin.

Ruoho ei ole sen vihreämpää aidan toisella puolen. Työnantajatahoille ei ole olemassa järkevää, nykyaikaista kanavaa työpaikkailmoituksiensa jullkaisemiselle.

Nykyisin yleisesti käytössä olevat julkiset ja kaupalliset rekrytointipalvelut sekä niiden tarjoamat alustat ovat käytettävyydeltään hitaita ja kankeita: työpaikkailmoitusten klikkaaminen uudelleenohjataan usein työtä tarjoavan yrityksen nettisivuille, jossa työnhaku aloitetaan aiemmin mainitsemallani käyttäjätunnuksien luomisella. Mobiilipuolen palveluihin ei olla satsattu nykypäivän vaatimalla tavalla, jonka takia työn hakeminen puhelimella onkin yleensä poissuljettu vaihtoehto. Ilmoituksen jättäminen kaupalliselle rekrytointisivulla on kallista, jonka takia tämä voi olla liian suuri taloudellinen kynnyskysymys työtä tarjoavalle pienyrittäjälle.

Toivoa on!

Vaikka tilanne vaikuttaa niin työtä hakevan opiskelijan ja työtä tarjoavan yrityksen kannalta toivottomalta, on tunnelin päässä nähtävissä silti valoa.

Eri startup-yritykset ovat havahtuneet ongelmaan ja alkaneet kehittää ratkaisua sen selvittämiseksi. Yksi näistä lukuisista firmoista on Tiitus, jonka samanniminen mobiilisovellus tuntuu olevan ratkaisu tähän ongelmaan.

Tiitusta voidaan yksinkertaisesti kuvailla Tinderin ja LinkedIn:n sekoitukseksi, jossa työntekijä ja -antaja kohtaavat aivan uudenlaisessa ympäristössä. Tällä hetkellä Tiitus toimii Helsingin, Tampereen ja Turun alueella, mutta sen tarkoituksena on laajentaa toimintaansa muihinkin kaupunkeihin lähiaikoina. Työpaikkojen lisäksi sovellukseen on tarkoitus lisätä työharjoittelu- ja opinnäytetyö-osio parhaimman mahdollisen palvelun tarjoamiseksi.

Työnhaun on uudistuttava. Nykyiset järjestelmät eivät palvele tarkoitustaan ja niin työnantaja- kuin hakijaosapuoli kärsivät. Tämän takia on tärkeää saada muutosta aikaan, jotta piilotyöpaikat saataisiin paremmin esiin ja maamme työttömyys saataisiin edes tältä osin laskuun! Jotta tämä muutos olisi mahdollista, tulee se aloittaa uudistamalla nykyisen työnhakukulttuurin rakenteita.

 
Tommi Kukkonen, SAMOK Ry:n hallituksen jäsen