Saamme yhä useammin kutsun videohaastatteluun, ennen kun pääsemme osallistumaan itse viralliseen työhaastatteluun. Videohaastattelu tuottaa meille monelle jännitystä ja tuskaa. Et ehkä tiedä mitä tulisi sanoa, tai miksi videohaastatteluita ylipäätään on olemassa. Videohaastattelua on kuitenkin turha jännittää ja siihen pääseminen on jo itsessään puolivoitto. Harjoitus tekee mestarin ja onnistunut videohaastattelu takaa monesti kutsun kasvokkain tapahtuvaan työhaastatteluun.

Video voi olla sinun mahdollisuutesi loistaa

Työnantaja ei ole kiinnostunut pelkästään osaamisestasi ja koulutuksestasi. Häntä kiinnostaa nähdä sinun asennetta ja persoonaasi. Siitä saa videon avulla hyvin paljon paremman käsityksen, kun pelkästä tekstistä. Älä mieti videota uhkana tai huonona asiana. Se on sinun mahdollisuutesi loistaa ja saada työnantaja vakuuttumaan olemuksestasi jo ensimmäisten sekuntien aikana.

Monesti tärkein asia työhakemuksessa on se, että erotut positiivisesti joukosta. Samaan avoimeen työtehtävään saattaa tulla usein satoja työhakemuksia. Video on yksi hyvä tapa erottua joukosta ja tehdä päätöksestä työnantajalle helpompaa.

Työnantajat saattavat pyytää sinulta videohaastattelua muutamaan kysymykseen silloin, kun olet saavuttanut ehkä paikkasi esimerkiksi kymmenen parhaan hakijan joukosta. Videon voit tehdä kuitenkin jo etukäteen, ja se toimii mallikkaasti myös hyvänä työhakemuksena. Videon voi myös julkaista julkiseksi ja linkkiä on helppo levittää sosiaalisessa mediassa työnantajien nähtäville, vaikka avoimia paikkoja ei juuri nyt olisikaan.

Kolme tsemppiä videohaastatteluun

Ole oma itsesi
Kameran edessä puhuminen ei ole kenellekään helppoa. Se saattaa tuntua typerältä ja videosta tulee helposti teennäinen. Voit ajatella, että nuorena sinulla on tähän paremmat edellytykset. Olemme tottuneet tubetuksen kulttuuriin ja sisäistämään tapoja tehdä valloittavia videoita. Ole videolla rento oma itsesi äläkä jännitä liikaa. Se on vain yksi video. Monesti liian tarkkaan mietityt ja harjoitellut vastaukset tekevät videostasi vain teennäisen.

Älä pelkää virheitä
Työnantaja ei kyttää sinun virheitä, vaan haluaa saada sinusta kokonaisvaltaisemman kuvan, mitä pelkkä teksti ja ansioluettelo pystyisi tarjoamaan. Rekrytoijat näkevät päivittäin kymmeniä videohaastatteluita, joten tärkein tehtäväsi on tuoda persoonaasi ja motivaatio luonnollisesti esille.

Tee video etukäteen
Voit tehdä videon myös etukäteen. Silloin pystyt suunnittelemaan paremmin mitä haluat videolla kertoa ja minkä tyylisen siitä tehdä. Valmis videollinen työhakemus kertoo omasta motivaatiostasi jo paljon ja voit erottua sillä helposti muista hakijoista. Pystyt kuvaamaan lyhyen esittelyvideon esimerkiksi omaan Tiitus profiiliisi.