Tähänastisen työurani pisin ja merkittävin ajanjakso tapahtui kuljetusalalla, jossa kuuden vuoden aikana kasvoin iltavuoron kuljettajasta yrityksen operatiivisen puolen ja HR-toimintojen pyörittäjäksi. Pääsin tätä kautta seuraamaan aitiopaikalta kuljetusalan rekrytoinnin murrosta ja sen tuomia haasteita yrityksen rekrytoinneissa. Kokemuksiini pohjautuen laadin viiden kohdan listan yleisimmistä tilanteista, joita tuli vastaan pyörittäessäni kuljetusyrityksen rekrytointia:

1 – ”FWD:RE: moi”

Viestin otsikon tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Vastaanottaessani parhaimmillaan kymmeniä sähköposteja päivässä vastaani tuli pahimmillaan useita yllä olevan näköisiä otsikoita. Näistä viesteistä pystyi yhdellä vilkaisulla tulkitsemaan, että samaa viestiä oli luultavimmin kopioitu monta kertaa eteenpäin aina uusille vastaanottajille.

2 – Sama työhakemus 20:lle vastaanottajalle

Toinen yllättävän yleinen havainto oli ensivaikutelmaltaan sinänsä hyvän työhakemuksen viestin vastaanottajalista: ”matti@kuljetuspalvelut.com”, ”riitta@vauhtiveijarit.com”, ”info@logistiikka.com” jne. Jokainen viestin vastaanottaja pystyi katsomaan, ketkä kaikki muut olivat saaneet saman viestin. Joskus sama viesti oli lähetetty jopa yli 20:lle vastaanottajalle.

3 – Yhteystiedot puutteelliset / puuttuvat kokonaan

On positiivista, että työnhakijat käyttävät harkitusti aikaa ja vaivaa oman työhakemuksensa personoimiseen ja viimeistelyyn. Kuitenkin liian monessa tapauksessa omat yhteystiedot on jätetty kertomatta tai ne ovat puutteelliset. Muista tarkistaa säännöllisesti sähköpostisi. Kuukauden ajan tarkistamaton sähköposti voi tarkoittaa sitä, että hakemasi työpaikka meni sivu suun.

4 – Liitteet puutteelliset / puuttuvat kokonaan

Yhteystietojen puutteellisuus on yhtä suuri ongelma kuin liitetiedoston puutteellisuus. Sähköpostiviestiä lähettäessä saattaa helposti unohtua liitteiden lähettäminen. Liitteiden puuttuminen tarkoittaa puutteellista työhakemusta. Pahimmassa tapauksessa liitetiedostosta löytyi rekrytoijalle tarvittavat yhteystiedot, jolloin kohdan 3 skenaario toistuu myös tässä tilanteessa.

5 – Väärään työtehtävään hakeminen

Kaikkein harvinaisin, mutta samalla myös harmillisin tilanne on, kun rekrytoijan sähköpostiin tipahtaa työhakemus siivoojaksi tai kokiksi. Lähettäessä paljon eri hakemuksia eri aloille ja työnantajille inhimillinen virhe voi päästä käymään ja työhakemus ohjautua väärään yritykseen.

Jokainen meistä tekee ajoittain inhimillisiä virheitä. Nämä muodostuvat kuitenkin suureksi haasteeksi nykypäivän työmarkkinoilla, joissa rekrytoija voi pahimmillaan vastaanottaa satoja työhakemuksia yhteen avoimeen työtehtävään. Kun suurella vaivalla tehty työhakemus ohjautuu vahingossa väärän yrityksen rekrytoijalle, voi tällöin inhimillinen virhe maksaa unelmien työpaikan.

– Tiituksen tiimin Jukka

Hakemusten personointi ja moniin eri työpaikkoihin haku on prosessi, joka usein vie eniten aikaa ja jossa kaikki langat eivät välttämättä pysy käsissä. Tiituksen kautta töitä haettaessa työpaikkaan haku onnistuu yhden napin painalluksella ja samalla profiililla voi hakea useaan paikkaan. Tiituksesta löydät myös helpoiten juuri sinulle sopivimmat työt.